Що таке вапнякове борошно
Доломитка або вапнякове підгодовування – добриво у вигляді порошку, вироблене з вапняку – мінералу класу карбонатів. Продукт природного походження насичує грунт корисними речовинами, мікроелементами, нормалізуючи її кислотність, удосконалюючи структуру родючого шару ґрунту. Мінерал має світлу блискучу забарвлення від білого до сірого кольору, рідко червонуватого відтінку. Добриво отримують дробленням породи доломіту на дрібні фракції.
Склад
Формула мінералу: CaCO3•MgCO3. Прекрасна підживлення багата магнієм, кальцієм і не вимагає додаткових добавок, її використовують в натуральному вигляді після подрібнення до стану порошку. Активний склад вапнякового борошна – це, насамперед, кальцій: компонент, який необхідний для заповнення в ґрунті при підвищеній кислотності грунту та погіршення його якостей. Карбонатна форма кальцію і магнію перешкоджає їх накопиченню в плодах і овочах у надмірній кількості.
Для чого потрібна
Додавання мінералу дозволяє дотримати потрібний рівень водню і кальцію в грунті. Розкислення грунту вапняковим борошном – основне завдання її застосування, але крім нейтралізації кислотності, ґрунт з добривом отримує корисні речовини для рослин, на ділянці зменшуються бур’яни, активізуються корисні мікроорганізми (черв’яки). Магній позитивно діє на хід фотосинтезу, а багаті кальцієм грунту сприяють швидкому зростанню і хорошого розвитку наземних частин і коренів рослин.
Використання вапнякової муки на садовій ділянці
Добриво корисно для овочевих культур (врожайності картоплі, буряків, цибулі, томатів, моркви), трав’янистих рослин (гречки, конюшини), фруктів та ягід (слива, вишня). Хороший результат досягається при внесенні борошна по всій ділянці, так і в грядки в парниках і теплицях на супіщаних ґрунтах з низьким рівнем магнію. При нейтральної кислотності грунту вапнякове добриво застосовувати не рекомендується, так як порушиться природний ґрунтовий баланс.
В результаті хімічних властивостей вапняку:
- поліпшуються біологічні властивості ґрунту;
- збільшується вміст корисних мікроелементів, макроелементів, мінералів;
- підвищується ефект від інших добрив;
- зростає врожайність;
- поліпшується якість продуктів;
- радіонукліди виводяться.